torstai 24. huhtikuuta 2014

0

Tarvikkeita, ylivuotoa, ala-allas

Nyt kun ensimmäiset suunnitelmat ovat valmiit, niin aloin miettiä ala-altaan rakentamista.

Löysin aquaristic.net:stä lasialtaan, joka sopi täydellisesti kaapiston puolikkaaseen. Hieman jännitin sen tilausta ulkomailta, mutta hienosti tuli kuriirifirman kuljettaman perille. Samassa kyydissä tuli nostopumppu, kiertovesipumppu sekä ylivuotoon tuleva kampa.

Ala-altaaseen halusin kaksi eri lokeroa. Ensimmäiseen lokeroon valuu vesi ylhäältä ja siinä on vaahdotin sekä mahdollisia suodatinainepusseja, kuten aktiivihiiltä tai fosfaatinpoistajaa. Toisesta lokerosta haluan mahdollisimman ison, sinne tulee nostopumppu ja sitten lämmittimet. Lokeroiden väliin halusin askarrella ns. kuplaesteen. Se estäisi vaahdottimesta vuotavia kuplia päätymästä yläaltaaseen. Samalla se pitäisi vedenpinnal staattisella tasolla, jolloin vaahdotin toimii paremmin.Suurempi lokero, jossa on nostopumppu, toimii haihtumisbufferina. Eli kun vettä haihtuu koko akvaariosysteemistä, niin se näkyy pinnan laskuna juuri tuossa lokerossa.

Starkista hommasin 4mm akryylilevyä, joka leikkasin sopiviksi palasiksi tuota kuplaestettä varten. Ne liimasin paikalleen akvaariosilikonilla. Vesi tekee nyt mutkan alas ja sieltä taas ylös.

Muut merivesiharrastajat kertoivat, että PVC-putket ovat ainakin turvalliset akvaariossa eläville. Sellaiset siis hankintaan. Hetken jouduin hakemaan, että mistäs noita löytää, kunnes sain vinkin, että Fluorotechiltä. Sen jälkeen alkoi putkien mitoituksen laskeminen/arvaaminen. Nostopumpuksi olin valinnut Tunzen silence-malliston pienimmän. Sen pumppausteho tarvittavalla n. metrin nostolla näyttäisi mahtuvan hyvin 25mm putkesta. Eli sellaista tilaukseen, kaksin kappalein. Eli yhteen putkeen tuli kulmapala, pätkä suoraa, läpivienti, suoraa, T-kappale, ylöspäin suoraa ja hattu, alaspäin suoraa, 90-asteen loiva mutka, toinen 90-asteen loiva mutka ja lopuksi suoraa putkea alaspäin. Ja näitä tuli siis kaksi kappaletta, toisen kulmapala osoittaa alaspäin, toisen ylöspäin. Eli alaspäin oleva on normaalisti käytössä oleva putki ja ylöspäin olevasta kulmasta vesi valuu vasta sitten, kun toinen putki ei jaksa vetää riittävästi vettä.

Tällä hetkellä ala-allas on paikoillaan ja putkistot liimattuna paikallaan myös. Ylivuotolaatikko on myös liimattu paikalleen ja kampakin sovitettu oikeaan korkeuteen ja liimattu, eli silikonoitu siihen.Eilen paikkasin kulmia ylivuotolaatikosta. Ja tänään tein testin...

Toimii!!! Kokeilin laittaa jopa kiertovesipumpun altaaseen. Kivasti tuli pyörteitä veteen. Vähän turhan suurta jyrinää se aiheuttaa. Ainakin silloin, kun on omalla magneettikiinnityksellä lasissa kiinni. Pitänee suunnitella sille joku pehmentävämpi kiinnike. Johdosta roikottaen ääni oli mukavan hiljainen.

Äänestä puheen ollen. Ylivuotoputkisto on tehty ns. durso-tyylisesti. Nyt pitää enää tehdä sopiva reikä putkessa olevaan hattuun, joka estäisi lapon, mutta vaimentaisi lorotusäänet minimiin.

No, koko putkisto on tarkoitus kuitenkin laittaa vielä äänieristetyn laatikon sisään. Samalla on tarkoitus rakentaa valaistukselle kotelo. Sen rakentamisesta olen katsellut videoita ja pallotellut ideoita sen kotelon korkeudesta. Jos siitä tekisi korkeamman, niin sinne voisi tehdä kaapin tarvikkeillekin. Toisaalta, silloin siitä saattaa tulla turhan raskaan näköinen.

Tänään kävin poikien kanssa Ikeassa hakemassa Kvartal-verhokiskoa ja sille kannattimet. Siitä saa hyvän jäähdytysriman ledivaloille. Jälleen saa kiittää youtubea tästäkin ideasta.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti